Trafik sigortası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununca belirlenmiştir. Kaza yaşanması halinde karşı tarafın zararının karşılanması hedeflenen önemli bir uygulama olarak bilinmektedir. Kazada mağdur olan tarafın mağdur olmaması için kanun ile birlikte alınmış olan bir önlem olarak da değerlendirilmektedir. Trafik sigortası halk arasında araba sigortası olarak da bilinmektedir. Tam bir tanımlama yapmak gerekirse de Trafik Sigortasının asıl ismi zorunlu mali mesuliyet sigortası şeklindedir. Her sene için belirlenmiş olan limitlerle yenilenen trafik sigortası takip edilmesi gereken uygulamalar içerisindedir.
Araçla kaza yapılması halinde kazaya neden olan taraf yani sorumlu kişinin, mağdur olan kişinin zararını karşılaması için trafik sigortası kullanılmaktadır. Karşı tarafın aracında oluşan zararın, sürücünün sağlık masraflarının ve diğer yolcuların tedavi ücretlerinin karşılanmasında da kullanımı söz konusudur. Kazaların ölümle sonuçlanması halinde ölüm tazminatı da zorunlu olan bir durumdur. Aksi halde kaza sonucunda haciz, icra veyahut hapis gibi yaptırımlar uygulanmaktadır. Kişi primlerinizi düzenli olarak ödeyen, aktif bir trafik sigortasına sahip ise sigorta şirketi yüksek maliyetlere sahip olan bu tazminatları kendisi karşılamaktadır. Bu yüzden trafik sigortası beklenmedik maliyetlerin ödenmesi konusunda yaşayabileceğiniz zorlukların önüne geçmektedir.
Trafik sigortası zorunlu olan araç sigortası olarak bilinmektedir. Bir araç trafiğe çıkarılmadan önce trafik sigortasının olması gerekmektedir. Aksi takdirde sigortası olmayan bir araç trafiğe çıkamamaktadır. Trafik sigortası yaptırmamış olmanın da cezai yaptırımları bulunmaktadır. Araç sahiplerine belirli oranlarla para cezası kesilmektedir. Sizler düzenli olacak şekilde her sene poliçeyi yenilediğiniz zaman, araç sahibi olarak maddi kolaylıklarla karşılaşırsınız. Kusurlu olduğunuz bir kazada, ciddi ödemeler yapma yükümlülüğünden de kurtulmuş olabilirsiniz. Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise her araç için bir tane trafik sigortasının olmasıdır. Yani bir kişi üzerinde iki tane araç var ise her birine ayrı ayrı trafik sigortası yapması gerekmektedir.
Araç sigortasının yapılmasının zorunlu olmasının yanı sıra sigorta poliçesinin araçta bulundurulmasının zorunlu olup olmadığı merak edilmektedir. Bu noktada trafik sigorta poliçenizi aracınızda bulundurmanız gibi bir zorunluluk yoktur. Poliçenizi yanınızda taşımanız gerekmemektedir. Eski uygulamalarda olan bir kural olmasına karşın yeni dönem trafik uygulamalarında bu zorunlu bir durum değildir. Çünkü trafik polisleri, elektronik ortamda sigorta kaydının olup olmadığını anında öğrenebilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerli olan trafik sigortası, zorunlu sigorta türlerinden birisidir. Kişilerin trafik kazalarından kaynaklı olarak yaşadığı maddi ve fiziksel zararların güvence altına alınmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kişilerin ödemesi gereken ciddi tazminat oranlarının sigorta şirketi tarafından ödemesi yapılmaktadır. Bu kısımda ise trafik sigortası poliçe içeriği önemli bir rol oynamaktadır.
Ülkede hem şehir içinde hem de şehirlerarası yolcuklarınız sırasında beklenmedik bir kaza yaşayabilirsiniz. Kaza yapmanız halinde poliçe kapsamında maddi kaybınız en aza indirilmektedir. Kaza sırasında kusurlu olan taraf için poliçede maddi kasar, sakatlanma, vefat, üçüncü şahıs için yaralanma, avukatlık giderleri yer almaktadır. Bu sayede trafik sigortanızla beraber büyük miktarlara denk gelen maddi giderlerinizin karşılanması söz konusudur. Trafik sigortası içerisinde poliçe içerisine eklenmekte olan ek teminatlara yer verilmektedir. Ek teminatlarla birlikte trafik sigortası poliçe içeriğinin genişletilebilmesi de mümkündür. Sizler de tüm bu avantajlardan yararlanmak için en avantajlı sigorta tekliflerimizi öğrenebilirsiniz. Böylece trafik kazası sonucunda oluşabilecek olumsuzluklara karşı kendinizi koruma altına almış olabilirsiniz.
Trafik sigortası poliçesi yaptırırken, poliçenizin aracınızın özelliklerine uygun olması da önemlidir. Böylece sizler herhangi bir kazaya karıştığınız zaman maddi kaybınızı en aza indirebilirsiniz. Kaza yaptığınız zaman karşınızdaki aracın sürücüsünün ve diğer yolcuların sigortası olmayabilir. Bu gibi durumda da sigorta masrafları sorun olmaktadır. Trafik sigortası kapsamı içerisinde de kazaya maruz kalan kişilerin tedavi ve ilaç giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca karşılanmaktadır.
Trafik sigortası teminatları içerisinde kaza sırasında karşı tarafın almış olduğu hasar masrafları bulunmaktadır. Hasar ödemeleri limitler içerisinde yapılmaktadır. Ek olarak kişilerin maruz kalmış olduğu bedensel zararlar için de sağlık masraflarının karşılandığı bilinmektedir. Trafik sigortası neleri kapsar sorusuna cevap arıyorsanız, uzman danışanlarımızdan bu konuda da bilgi alabilirsiniz. Güncel poliçe içeriklerini öğrenebilir, trafik sigortası poliçenizi kendi beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza göre genişletebilirsiniz.
Pek çok sorulan sorular arasında trafik sigortasının nasıl yapıldığı yer almaktadır. Zorunlu bir sigorta türü olan araç sigortası yaptırmak istediğiniz zaman size özel sunmuş olduğumuz fiyatlardan yararlanabilirsiniz. Poliçenizi size özel olacak şekilde yaptırmanız da mümkündür. Bizlerden almış olduğunuz teklifleri değerlendirirken de oldukça avantajlı bir hizmet alabilirsiniz. Bu hususta tamamlamanız gereken bazı adımlar olduğunu da unutmamalısınız.
Öncelikli olarak zorunlu trafik sigortasına ek olarak dilerseniz ek primleri bulunan poliçe yaptırmak amacıyla teklif almalısınız. Teklifiniz uzmanlarımız tarafından sizin için en uygun olacak şekilde hazırlanmaktadır. Bu noktada da trafik sigortası fiyatı üzerinden prim hesaplamaları yapılmaktadır. Bu hesaplama sırasında farklı detaylar da dikkate alınmaktadır. Kullanılmakta olan aracın yaşı, modeli, markası, kayıtlı olduğu il gibi noktalar da önemsenen kısımlardandır.
Size özel trafik sigortası teklifi yapmak için aracın plakası, ruhsat bilgileri gerekmektedir. Bu özel bilgileri doldurabilirsiniz. Daha önceden trafik sigortanız varsa son tarihinin ne olduğu, kaza tespit tutanakları, trafik cezalarıyla ilgili sorgulama gibi seçenekler hakkında da önceden bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun için ise Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı ve araç plakanızı kullanmanız yeterli olacaktır. Sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde iletmenizle birlikte farklı poliçe seçenekleriyle karşılaşabilirsiniz. Aracınız için en uygun olan sigorta teklifini seçip, ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ödeme işlemlerini internet bankacılık hizmetleri üzerinden de oldukça kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Bu sayede trafik sigortanızı da dakikalar içerisinde tamamlayabilirsiniz. Satın alma işlemlerinden sonra sigorta poliçeniz e-posta adresinize iletilmektedir. Sizler poliçenizi elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.
Kasko ve trafik sigortası sıklıkla karıştırılan iki sigorta türü olarak bilinmektedir. Genel bir açıklama yapmak gerekirse de kasko sigortası, araç sahibinin zararının karşılanması için kullanılmaktadır. Trafik sigortası ise kaza sonucunda karşı tarafın zararının karşılanması için uygulanmaktadır. Kasko sigortası araç sahipleri tarafından kendi isteklerine bağlı olacak şekilde yaptırılabilmektedir. Ancak trafik sigortası Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde zorunlu bir uygulamadır. Sigortanın zorunlu olmasına karşın hangi sigorta şirketinden destek alacağınız sizin inisiyatifinize bırakılmaktadır.
Trafik sigortası yaptırılmaması halinde gecikme cezası, trafiğe çıkma cezası verilmektedir. Araç polis ekipleri tarafından bağlanmaktadır. İlgili konularda ödemelerin yapılmaması halinde ise araç garajdan verilmemektedir. Bu da aracın teslim alınamaması, trafiğe çıkarılamaması anlamına gelmektedir. Kasko sigortası ise kişinin isteğine bağlı tutulduğundan bu tarz durumlar söz konusu değildir.
Trafik sigortasında kazadaki karşı tarafın zararını karşılama oranı, kazaya göre değişiklik göstermektedir. Bu hususta resmi olarak belirlenen limitler de dikkate alınmaktadır. Ancak kasko sigortası için durum bu şekilde değildir. Kasko sigortası içerisinde aracınızın çalınması, kazada yaşanması gibi hallerde resmi bir limit olmaksızın ödeme alabilirsiniz. Ödemeler ise sigorta poliçenize ve prim miktarınıza göre değişiklik göstermektedir.